Translate

tisdag 27 augusti 2019

Baskära och formklippa tallar, Pinus Contorta del 2

En fortsättning och återkoppling på den grova beskärning jag gjorde i februari som finns att läsa här https://lindholmgarden.blogspot.com/2019/02/


Till höger om den formklippta tallen syns trappstegen ner mot grannhuset. Någon gång i början av Det skulle bli en gullig rad med dvärgtallar som kantar tomtgränsen och gångvägar. Jag måste säga att jag är glad för det misstaget när jag nu får klippa och forma dessa träd som fått stå till sig i årtionden och fått den där härliga karaktären som bara åren kan ge.

Så hur svarade då tallarna på den omilda behandlingen i februari, med glädje eller panik? Svaret är nog glädje för min del och panik för trädet, vilket resulterade i en massiv knoppsättning  och därmed en tätare form och förgrening.
Knoppsättning

Knoppsättning

måndag 26 augusti 2019

Sävenbom, Juniperus sabina 'Rockery Gem'

Likt en gapande glugg i tandraden har den lyst upp berget med sin blotta ofullkomlighet. Fulhålet som bryter enigheten av barrväxter och sten. Koreagranen till vänster behöver tid för att fylla ut platsen och nu finns där bara den naturliga faunan av ogräs. I övrigt känns det färdigplanterat hela vägen längs planket hela vägen upp på berget.



Sävenbom, Juniperus sabina 'Rockery Gem'
Till höger om "gluggen" har en flyttad Sävenbom brett ut sig. Den gör verkligen skäl för namnet och är en riktig ädelsten i stenträdgården. Som utfyllnad är den helt perfekt och kräver ingen större omsorg och breder ut sig bland stenblocken.

Juniperus sabina 'Rockery Gem'


Gluggen tilltäppt med den kompletterande Sävenbomen. Med tiden får jag överväga att stamma upp Koreagranens undre grenar ett par steg och låta Sävenbomen breda ut sig därunder.
Juniperus sabina 'Rockery Gem'

onsdag 21 augusti 2019

Dags att klippa barret

Det märks nu! Solen går i en lägre bana och soltimmarna blir märkbart färre i trädgården. Även om det finns gott om trädgårdstid kvar börjar tankar om hösten smyga sig på med alla de förberedelser som nu tar vid. Förvaring, gödsling, klippning och mer därtill. Barrväxterna börjar samla kraft för vårens knoppsättning och då drar förberedelserna igång.

Taxus Baccata som fått en sista klippning för säsongen
Tätare, tätare, tätare för var år
Pinus Sylvestris `Watereri´ med en matta av barr under sig. "Kuddarna" har fått en rejäl urglesning där endast de yttersta barren på varje skott får sitta kvar. Om tallen är i god kondition svarar den med massor av nya knoppar vilken ger mer kompakta former.

Knoppsättning på tallen ovan
Tiden rullar på under den mödosamma processen att plocka barren. Med kådiga fingrar och stel rygg få jag konstatera att kvällen vann







Kvällarna är att ta tillvara på, magin är total.







tisdag 13 augusti 2019

Det här borde ju fungera? Avläggare

I en stor trädgård med mycket växter är det ju alltid bra om det finns sätt att föröka växterna. Speciellt när jag hittar växter med rätt karaktär och uttryck som jag gärna har fler av. Den kinesiska trädgårdsenen Juniperus chinensis är en sådan växt med ett fantastiskt grenverk och växtsätt. Jag är dock inte helt 100% förtjust i den blåtonade sorten 'Blue Alps'  som jag har,  men jag kan inte hitta den rena gröna sorten Juniperus chinensis `Sargentii´ någonstans i Sverige. Möjligen kommer den vanligt förekommande hybriden `Mint Julep´ nära utseendemässigt.

Juniperus chinensis 'Blue Alps'

Att klippa sticklingar och försöka rota har visat vara tålamodsprövande och med ganska dålig utdelning. Det enklaste vore nog att trycka fast en avläggare i jorden, vilket verkar vara framgångsrikt på allt från Rhododendron till Korneller. Enda kravet är att jorden inte torkar vid kontaktytan mellan grenen och jorden. Bekymret i det här fallet är att enen är planterad uppe på en bergig kulle utan någon tillgänglig jordyta att få kontakt med.
Juniperus chinensis 'Blue Alps' insida

Lösningen får bli att ta jorden till avläggaren i stället. Krukan är delad från topp till halva krukans höjd och grenen är lagd rakt genom krukan. En sandrik jord fyller upp krukan och rejält med vatten på. Det här borde fungera lika bra hoppas jag och håller tummarna för rotproduktion.
Genomföring sedd från ovan



Skuren kruka med grenen som sticker ut genom klippt hål  


Trying out a new idea on how to propagate a Chinensis Juniper.

måndag 12 augusti 2019

Regn i olika färger

Blåregn, gullregn, vitregn?

I oktober 2018 planterade jag en Wisteria macrostachya 'Clara Mack’ i en större kruka. Detta vitblommande Blåregn? ska vara härdigare än både W. Sinensis (Kinesiskt) och W.Floribunda (Japanskt).Tanken var att forma ett lägre träd med en grundstam som med tiden växer sig grov. Grenverk och långa rankor klipps tillbaka hårt, som brukligt är, för att inte den totala höjden ska bli för stor.

Vid planteringen hösten 2018

och nu
Nu med stammen böjd och uppbunden för att få mer rörelse på "stammen". Notera den utskjutande rankan i framkant till vänster. Den är nedkortad med en meter juni och har nu skjutit ytterligare en meter till, vilken växtkraft! Wisterian trivs i sur och rejält genomvattnad jord, men i fullt solljus och därav marktäckaren för att behålla fukten. Den tas bort när jag byter bort träningskrukan till något mer permanent.

Efter att sett vilken växtkraft Wisterian har bestämde jag mig för att gräva upp ett av pergolans tre W.Sinensis för att inte riskera att bli övermannad. Även den i stor träningskruka.

Efter två veckor skjuter den nya skott över hela stammen.




tisdag 6 augusti 2019

En klaring i glaset?

Nej, men 8mm i regn natt hur konstigt det än låter. Och mer ser det ut att bli, fantastiskt!
Det händer något alldeles speciellt i trädgården när vädret slår om. Dofter, ljuset, grönskan och djurlivet. Grodorna tackade för regnet och visade sig ute på trädgårdsgångarna för första gången på länge.


En nyduschad Bambu



Små vattenskålar på en Kärleksört (Hylotelephium telephium)

Acer Palmatum `Osakazuki´

Rödbladig perukbuske, Cotinus coggygria `Royal Purple´

Magnolia `Black tulip´

torsdag 1 augusti 2019

Beskära Magnolia

Magnolia är en av den här trädgårdens mest talrika växter. Olika sorter har planterats under åren och totalt skulle tro att det rör sig om ca 10 st. i varierande höjd, allt ifrån större träd till låga buskar.
Jag fick tidigt känslan att vissa Magnolior skulle fungera bra att formklippa, men sökningar i litteraturen och på nätet avråder bestämt från beskärning i någon större utsträckning. Det skulle säkerligen resultera i mängder med vattenskott eller rentav grendöd. Att Magnolior har svårt att valla över större skador kan jag till viss del hålla med om och borttagning av större äldre grenar bör undvikas.

Mitt i trädgården står en Magnolia Lilliflora `Susan´ som planterades 2014. Det här kära barnet verkar ha många namn som rosen-, flick-, eller liljemagnolia, vilket säkert har sin bakgrund i alla dessa korsningar som ligger bakom många Magnolior.  Frodig och tät släpper den inte igenom mycket ljus och höjden börjar närma sig den angivna maxhöjden på ca 3-4 meter.

För ett par år sedan började jag klippa tillbaka större delen av de gröna årsskotten för att få in ljus och visa delar av den vackra grå stammen.

Nu i månadsskiftet juli/aug åkte sekatören fram igen med upprepning av processen och med målet att klippa fram nivåer, korta in felväxande grenar och skapa luft mellan etagerna.

Nivåerna blir mer distinkta för var år och än så länge ser jag inga tecken på att busken skulle stressas av behandlingen trots att  säkert en tredjedel av bladmassan avlägsnats i år. Det jag undviker är att klippa grövre grenar på halvlängd. Antingen tar jag bort hela grenen eller endast toppar den ny tillväxten under sommaren.

Toppen/kronan lämnas än så länge orörd för fortsatt tillväxt på höjden medan basen och mitten hålls kontrollerad.



Stjärnmagnolian Magnolia Stellata får även den samma behandling. Klippningen delas upp i omgångar för att inte stressa för mycket. Sidan mot berget och toppen får fortsätta växa för fortsatt klippning om några veckor.



Jag skulle inte rekommendera att den här behandlingen utförs på uppväxta Magnolior utan endast på yngre exemplar av buskväxande sorter. Praktmagnolior och Magnolia Kobus t.ex. bör på sin höjd stammas upp eller försiktigt glesas ur. De bör i övrigt behålla sin naturliga form.

Det här inlägget innehåller inga rekommendationer eller uppmaningar att beskära Magnolior, bara en beskrivning av hur jag väljer att göra.


Ha det gott ute i trädgårdarna! Hälsningar Daniel