Translate

söndag 22 april 2018

Marktäckare

Sköna dagar just nu! Knoppar på massar av träd och buskar slår ut och några blad börjar visa sig på de tidigaste buskarna.
För er med  blommor i trädgården händer det säkert massor just nu. För egen del är det ganska magert i marknivå i väntan på ormbunkar, hostor  och annat rart.  Dagens projekt blev plantering av tre japanska kryp-enar Juniperus procumbens 'nana' och den superläckra ormbunken Athyrium niponicum 'Red Beauty'.
En bra start på säsongen som dessutom ser ut att få ytterligare ett par höjdpunkter inom kort. Körsbärsträden ser ut blomma vilken dag som helst och min Magnolia Kobus kommer blomma för första gången.
 
Med förhoppningen att få en härligt grön matta av marktäckare där stenarna sticker upp som öar att trampa på. 
 
Inte mycket till intryck i nuläget! När Regnbågsbräknet väl är etablerat är det en helt annan volym, men det kan ta ett par säsonger. Platsen ligger i halvskugga med skydd bakom stenarna och under ett Prunus × subhirtella 'Autumnalis Rosea' . Tanken är att fylla på med samma sort av ormbunke  mellan stenarna hela vägen upp till platån där krypenarna tar vid. Jag är dock inte helt klar med vad skiljer en ´red beauty` från en ´metallicum´ eller ´pictum´?

11 kommentarer:

 1. Vet du, jag tycker inte det ser magert ut hos dig! Visst blir det stor skillnad sedan när Ormbunkarna och Hostorna växer till sig, men snygga barrväxter i kombination med vackra stenar är bland det finaste som finns frågar du mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nora, I sommarskrud är det en helt annan trädgård. Nu ligger jag på knä och tittar på hur knoppar växer i ställer för Julrosor, Krokusar och annat färggrant.

   Radera
 2. Svar
  1. Tackar! Jag håller tummarna fören lyckad etablering.

   Radera
 3. Jag som tycker det är vackert med sten och mossa tycker definitivt inte att det ser magert ut hos dig. Jag tycker det är vackert! Och jag kan bara ana hur vackert det kommer att bli när hostor och ormbunkar växer upp. Bladväxter är också favoriter hos mig, hosta i synnerhet.

  Ha en bra vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita, jag önskar dig en bra vecka

   Radera
 4. Ser väldigt snyggt ut med stenarna. Kombon av det grågröna och röda låter snyggt. Red Beauty gentemot de andra... Svårt att säga men de är nog rätt lika. Ibland verkar det som att man namnger mer för att kunna sälja fler olika sorter.

  Ha det gott! CArina

  SvaraRadera
 5. Så kan det vara Carina, ser snarlika ut i vilket fall. Vi får se hur den vuxna plantan ser ut. Jag har sedan tidigare några etablerade pictum eller metallicum som jag tror är samma art.

  SvaraRadera
 6. Jag är så glad att du länkar till TF för att inte missa att följa vad som händer i din trädgård. Jag tycker verkligen att det är spännande och skulle så gärna själv vilja ha sten (vilket jag inte har)! men ormbunkar, enar och hostor har jag och jag gillar det... Mycket! En trädgård utan med bara blommor skulle inte vara hälften så snygg :)

  /Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Veronica,

   Kul att du följer min framfart i trädgården. TF är ett trevligt initiativ som jag gärna är en del av. Nu ska jag läsa på om dagens inköp Magnolia 'black tulip'. Ha det gott

   Radera
 7. I really appreciate your professional approach.These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

  ดูหนัง

  SvaraRadera