Translate

tisdag 19 maj 2015

En stund i solen


Det gäller att passa på när vädret växlar som det gör.

Japansk Viva, Primula japonica Alba När den vanliga gullvivan redan blommar för fullt har den japanska vivan fortfarande endast bladrosetter.Den gigantiska schersminbusken som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Platsen behöver egentligen ett större träd som skugga för sydläget
 
Körsbärsbenved Euonymus Planipes,
Jag och holkens blåmesmamma turas om att sitta i kvällssolen under Rönnen.

En liten öppning bland stenarna är allt som behövs!6 kommentarer:

 1. Körsbärsbenved gillar jag verkligen, min är planterad på ett ställe där den får kämpa lite grann och det gör den med hedern i behåll. Schersminbuskar är inte enkla att ge sig på men det vet du säkert. Ofta buskar som överlevt när allt annat fått ge sig i trädgårdar som ingen förvaltar längre. Här finns också en...den står under en björk där inget annat orkar växa...så den får vara. Man får välja sina strider...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser verkligen fram emot att Körsbärsbenveden växer till sig vilket den gör med besked. Den är lite gänglig nu efter en rejäl tillväxt men frukterna och höstfärgen gör att man kan hålla sig till tåls när man vet vad som väntar.
   Schersminen får stå och risa även i år tror jag.

   Radera
 2. Oj, vad du jobbar på! Har den erfarenheten att scherminbuskar tål en hel del beskärning. Själv har jag gallrat ur och sparat en riktig jätte eftersom jag tycker de gamla växterna som är tidsenliga med huset passar in.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette, efter era kommentarer så tror jag det blir ett mellanting med en rejäl utgallring. Det vore ju fiffigt om den gick att beskära i en mer trädlik form, men den växer ju i atombombsmodellen som en överjäst muffins när den blir för stor. I sommar får den vara i vilket fall.

   Radera
 3. Vi har också stora, gamla Schersminer i trädgården. De lär vara planterade någon gång på 50-talet troligtvis (enligt grannen). Vi flyttade en av buskarna för ett par år sedan, men då hade vi en grävmaskin till hjälp. Vi passade på när vi ändå behövde gräva för nytt reningsverk. Det var mitt i sommaren när det var som varmast och mycket till vatten fick den inte, men den lever och frodas nu trots allt. Inte är de vackra på vintern inte, men jag älskar doften och gillar att de är så gamla:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nora, en grävmaskin skulle nog behövas här med om Schersminen skulle flyttas. "rotstubben" är gigantisk!

   Radera