Translate

måndag 28 oktober 2019

Säsongsavslut och vinterförberedelser

Ännu en säsong i trädgården till ända, men vilken säsong! Mycket beskärning och formgivning och ett väder som inte tog död på något i trädgården. Nu när allt är avlövat så hoppas jag att mitt område slipper riktiga köldknäppar under några veckor så att växterna hinner förbereda sig och mogna av inför vintern. Framförallt magnoliorna och lönnarna skulle behöva några veckor efter höstens rikliga tillväxt.


Säsongens sista inköp blev två nya exemplar till samlingen av framtida bonsaier. En Bukettapel, Malus toringo var. sargentii fk Eskilstuna E och en rysk lönn, Acer tataricum fk FALUN E. Båda är nu beskurna och ställda på vinterförvaring och de kommer omplanteras i större krukor till våren.





Vinterförvaringen
Samtliga lövfällande är nu inställda i kallförrådet som är ett ca 6 kvm förråd av gjuten betong, som till större delen är under mark. Efter en ordentlig urstädning har jag ställt in bord och bänkar, installerat frostvakt och tillfällig belysning. Planen är att hinna få in växtbelysning lagom till att barrväxterna behöver tas in.

Verktygsvård
Alltid gott att inleda vårsäsongen med att ha redskapen i gott skick. Saxar, sekatörer, knivar och andra verktyg har fått sig en genomgång med tvätt, desinficering, och smörjning. Nu ligger de nedpackade i låda inomhus fram till våren.


Därmed känner jag mig klar för den här säsongen och i fas med förberedelserna inför våren. Säkert kommer det grävas och flyttas en del, men allt som måste göras är gjort.

Glöm inte att tömma vattenslangar och stänga av vattnet, trevlig vintervila!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar