Translate

måndag 29 juli 2019

Att böja naturen

Acer Palmatum `Firecracker´ begär resning


Det är inte alltid som träd och buskar växer precis så som det var tänkt vid plantering. Så var verkligen fallet med den japanska lönnen Acer Palmatum `Firecracker´. Det som skulle bli en klassisk kulle på kullen blev istället ett platt fall där lönnen la sig platt och började växa som krypare och gav sig utför ena sidan. Det som skulle blivit en centralpunkt under pergolan,  försvann nu ut åt på ena sidan av kullen.


Eftersom bladverket är fantastiskt och höstfärgerna likaså kände jag att det var dags att försöka ändra på formen och placeringen utan att behöva gräva och flytta. Lösning blev att försöka böja busken för att skapa höjd och få upp toppgrenarna från marken.


En kraftig ståltråd har fästs i överhänget, kopplat till en tunnare tråd med en tving. Därefter har toppen lyfts ca 50 cm, mer vågar jag inte tvinga den i år.


En primitiv tvinganordning som fungerar utmärkt. Snurra pinnen så reser sig busken.

Det luftiga utrymmet som nu bildats under lönnen.

En mer harmonisk siluett med lönnen i centrum1 kommentar:

  1. Ja vad gör man inte för att få till det. Små träd går ju att forma fint, och även större. Tror det blir jättebra. Lönnen är verkligen fin och förtjänar en 'Prime position'
    Helene

    SvaraRadera