Translate

söndag 17 februari 2019

Formklippning, Pinus Contorta

Att stävja en skog av tallar!



Dvärgtallar sa den tidigare ägaren, tveksamt säger jag. Snarare är jag förvånad över vilken växtkraft tallarna haft under de 8 åren vi bott i huset.
På vissa ställen har tallarna växt ihop till något som liknar ett garnnystan med långa och taniga grenar med barr endast på toppen. På andra delar av tomten har det växt till bastanta träd på 6-7 meter.

En undersökning visar att det troligen är Contortatall eller strandtall (Pinus contorta)

Definitivt ingen dvärg! Maxhöjd anges mellan 20 och 41 meter beroende på växtförhållanden.


Bark, kottar, barr och växtsätt ser ut att stämma på beskrivningar från diverse växtsidor.

I slutet på 70-talet skulle dessa tallar kanta en trappa mellan två nivåer på tomten samt avgränsning i en slänt. Jag inser att det finns otroligt mycket karaktär i så gamla träd och undviker helst att kapa vid fotknölarna. Tyvärr växer de nära huset och det kommer bli besvärligt i framtiden.
Lösningen? Fram med stege, såg, sekatör och en härlig känsla på en härlig vårdag.


Urgallring enligt Lindholm! Kapade toppar och förhoppningen om formklippta tallar. Möjligt? Vem vet hur en Contorta-tall reagerar på en rejäl klippning?



I riktningen där solen går ned. Tio år framåt hade dessa tallar skymt det mesta av kvällssolen och ´helt säkert hade det behövts mer än en handsåg till beskärningen.


Luftigt, städat!





Svårt att se konturer med grönt mot grönt.





Om tallarna reagerar positivt på beskärningen så finns goda förutsättningar att bygga kuddar av grenverket. Tids nog får jag se resultatet, men det blir vinst oavsett. Antingen är jag av med de för höga tallarna eller så har jag vackra formklippta tallar.



Jag återkommer med en uppföljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar