Translate

tisdag 6 november 2018

Det enkla


Det enkla...
kan ibland vara svårt nog! Svårt att behålla det enkla och inte drabbas av utfyllnadsbegäret som gärna infinner sig när man hittar en ledig växtplats. Det här är framsidan av huset och det som skulle kunna kallas mellanträdgården. Längst ner mot gatan ligger den mer traditionella fruktträdgården med gräsmatta och stora gamla äppelträd vars stammar skvallrar om en ansenlig ålder. Jag lämnar den delen orörd sånär som på klippning av gräs och kontinuerlig beskärning av äppelträden.
 
Men över till mellandelen som är en grus-och stenträdgård i minimalistisk stil med avsikten att vara närmast underhållsfri. Endast den stora lönnen motarbetar detta genom att släppa stora mängder löv och näsor över grusbädden.
 
 
Ovan ser vi samma plats tagen kring 2012 och mer om projektets framtagning finns att läsa här
 
 
 
Magnolia × soulangeana nere i hörnet som efter några år på platsen börjar få lite volym. Där kommer den få växa sig stor och bli ett karaktärsträd i den annars sparsmakade miljön.
 
Trivsamt året om med belysta prydnadsgräs 

7 kommentarer:

 1. Det enkla räcker långt och är ofta väldigt vackert men jag har ännu inte lyckats tycka om stora grusade rabatter, saknar det gröna.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,

   Tack för titten! Platsens förutsättning formar ju valet av formgivning. Med mestadels berg i dagen och obefintlig jordmån föll det naturligt att välja den här inriktningen för denna del av tomten. Asfalterad parkering är ju ett än mindre grönt alternativ!

   Radera
 2. Här är en som ÄLSKAR stenträdgårdar, men som inte har passande trädgård för en sån tyvärr. Trots det har jag några små "plättar" med sten, kunde inte låta bli! Och din är helt fantastisk!!
  *Skulle så gärna byta ut allt gräs mot grus och sten, men det kanske skulle bli lite "för mycket" av det goda!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 3. Hej Daniel!

  Nu tycker jag du är lite blygsam, det enkla är det svåra att åstadkomma. Enkelheten är för mig oerhört tilltalande, tänk på de japanska trädgårdarna hur oerhört vackra de är i sin enkla utformning. Det är en svår konst att behärska det enkla!

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt Gunilla. Att planera för ett sparsmakat och enkelt uttryck utan att det ser "fattigt" ut är en utmaning. I en Japansk trädgård vill man ju sällan lägga till något trots ett ibland naket intryck.

   Radera
 4. Hur avundsjuk som helst är jag på de som har sten i sin trädgård. Så otroligt vackert du har gjort det!

  Gillart :D

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Veronica, det betyder mycket när det kommer från en skapare av din kaliber. Ord från virtuoser som du själv och Gunilla m.fl. tar jag inte lätt på.

   Radera