För att få dessa växter att trivas tänkte jag visa några inledande steg som jag anser måste göras för fortsatt framgång. Dagens demonstrationsexemplar är inköpta på Blomsterlandet och jag tror prislappen hamnade på 149kr styck eller liknande, vilket i sammanhanget får anses överkomligt.
Förvandlingen under våren kommer att vara helt otrolig. Växtkraften är påtaglig för den kinesiska Almen när rätt förutsättning uppnås.
Dessa två säljs som Zelkova vilket de ganska säkert inte är. Dock så är den japanska almen Zelkova Serrata snarlik den vanliga kinesiska almen Ulmus Parviflora, som är vad jag fått i kassen.
Ofta planterad i torftig och blöt jordblandning med resultatet att rötterna ruttnar och bladen faller av. Döden inträffar kort därefter och sen har man en brun stump med ett brunt blad kvar på toppen.
För god syresättning av rötterna och en fungerande avrinning används nät för att täcka de stora dräneringshålen i botten på krukan
Botten täcks av väldränerande leca-kulor i den minsta dimensionen. Försök därefter att försiktigt peta bort den befintliga jorden från den kompakta rotklumpen, men var försiktig med rötterna och behåll så mycket som möjligt. Förankringstråd är fäst genom bottenhålen för att få en stabil placering i krukan.
Substratet som jag odlar i är en blandning av Hekla-pimpsten, finkornig Leca och barkmull. Det som eftersöks är en god förmåga att ta upp vatten och näring, men släppa överflöd genom bottenhålen, till skillnad från ren planteringsjord som blir mättad på vatten. Rötterna behöver syret och en jämn fuktighet och det är närmast omöjligt att övervattna om det här utförs på rätt sätt.
En kinesisk Alm omplanterad.
Placerad i ljust och svalt(frostfritt) förråd under vinterhalvåret. Vattnas regelbundet och näring tillsätts under växtsäsongen(feb-sep i växthuset)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar