Translate

torsdag 7 oktober 2021

Höstdagar

Hösten, ett välkommet avbräck från sommarens härliga slit med vattning, gödning och annat fix. nu kommer tiden för plantering och pyssel på ett helt annat plan. Lite lugnare, lite mer planerat. Lika kul som det är att se vårens uppstart, lika välbehövligt är höstens tillbakagång.

Ett besök på Utö i Stockholms vackra skärgård resulterade i ett nytt förvärv till samlingen. Från saltstänkta klippor till Lindholms trädgård och en helt ny miljö på en dag, men nu stortrivs den i sin nya kruka. Markägaren ville gladligen bli av med ogräset, jag tackade och satte spaden i marken!


Vinterförvaringen är påbörjad. Känsliga arter och växter i mindre krukor åker så sakta in boden med värmare och förstärkt belysning. Här är det sommar och ljust och varmt mellan 05.00 och 21.00 än så länge. Hit kommer hösten först i november och våren "sätts igång" i slutet på februari.
Pinus Sylvestris, vår inhemska tall


Cotoneaster, Oxbär bonsai i tidigt stadium

Japanska lönnar, mestadels Acer Palmatum i olika varianter. Osakazuki som vanligt med mest påtaglig höstfärg.

Frukträd som japanska körsbär, vanligt plommon, och en del andra mindre krukor står och går in i vila utomhus. Dessa tas in för förvaring när frosten börjar bita och bladen är tappade.

1 kommentar: