Translate

måndag 26 oktober 2020

En Dodongs bekännelser

Att bekänna färg!

Vintertid, vilket påhitt! En timme mindre ljus på eftermiddagen till förmån för en timmes extra ljus på morgonen när man är på jobbet, feltänkt och det står helt klart att trädgårdsfolket inte varit med i remissrundan på det förslaget. Bättre att ställa fram klockan fyra timmar så det är ljust när trädgårdsfolket kommer hem.

En som dock inte bryr sig är Ullungrönnen, Sorbus ulleungensis 'Dodong' E. Antalet ljustimmar styr när det är dags för vintervilan, och det som börjar med en försiktig rodnad slutar ofta i ett magiskt fyrverkeri. I år saknades dock den riktiga köldknäppen som brukar bättra på färgen. Förvandlingen under några veckor presenterade i bilderna nedan.

Det som tidigare var en härlig lummighet ligger nu som färgglad konfetti runt fotknölarna, årstidernas härlighet! En notering är att trädet under förra vintern hade så mycket bär att grenarna hängde ner till marken och att det i år inte finns ett enda bär, märkligt på naturens egna sätt. Vem vet varför det blir på ett visst sätt? 

2 kommentarer:

  1. Flott med bilder til ulik tid. Dodong er en av våre favoritter i hagen, særlig på denne tiden!!
    Ha det godt.

    SvaraRadera