Translate

tisdag 14 augusti 2018

Lönnarnas revansch

En tuff sommar för lönnarna minst sagt! Stark sol och varma vindar är en säker död för många japanska lönnar och det krävs kontinuerliga räddningsinsatser för att rädda de mest kräsna. Surpuppan nr 1 och alla grin-Ollars förebild, A.P. Osakazuki har till och med skjutit nya blad. Fantastiskt vad lite svalka och regn kan göra!
Lövtorkan har tagit vissa grenar och en del bladtoppar, men nästa år då får vi ett perfekt lönn-år hoppas jag. Om lövtorka är ett begrepp ska jag förresten låta vara osagt, men det är direkt översatt från engelskans leaf scorch.
Nu håller jag tummarna att den nya tillväxten hinner härda av i tid innan nattfrosten kommer. Från 32 grader till funderingar om nattfrost på bara en vecka.....
 
Acer palmatum 'Osakazuki
 
Acer palmatum 'Osakazuki'  
 
Flikbladig solfjäderslönn Acer japonicum 'Aconitifolium'  Även känd som  "Dancing Peacock", `Maiku Jaku´ eller Fern Leaf på engelska. Känd för sin majestätiska höstskrud, men även för ett vackert grenverk och beskedliga storlek.
 
Acer Palmatum 'Firecracker´ 
 
En "vanlig" Atropurpureum ett år efter plantering i höstas. Den har haft det lite motigt med brännande sol, men kommer få skugga när körsbärsträden ovanför får lite volym.
 
Bladtoppen på en Acer palmatum 'dissectum'  som planterades i höstas.
 
En A.P `bloodgood´ som inte riktigt kommer till sin rätt. Min erfarenhet är att den vill stå betydligt fuktigare än den gör nu så det blir ett tjockt lager mull och löv till våren.
 
Acer Palmatum Dissectum 'Viridis'
Började i uppförsbacke och köptes som slängd fjolårsplanta men nu har den börjat hämta sig. Den har fått  den kanske finaste växtplatsen i det bästa läget så jag hoppas den skjuter fart ordentligt.
 
En A.P `garnet´ från Dissectum-gruppen

9 kommentarer:

 1. Jeg så pluteslig dette fenomenet på en av mine kjære lønner :(
  Håper det er håp...
  Dine ser jo flotte ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det och tack för att du hälsade på!

   Radera
 2. I love these different types of plants that you have surrounding your yard. They would look perfect around a pond! Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.


  World of Animals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks! The pond is in the making and hopefully next spring it will be ready to start filling water. And thanks for stopping by!

   Radera
 3. Hej Daniel!

  Ja, denna sommar ställer allt på sin spets, inte bara den gräsliga torkan utan här finns mängder med växter som ser ut som om solen bränt sönder bladen. Det har ju knappt varit en mulen dag på hela sommaren.

  Jag har samma funderingar som du, nu sätter en del växter i gång på nytt när regnet kom, de borde börja förbereda sig inför vintern och nya skott så här sent blir lätt offer för frost. Prövningens tid är inte över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det Gunilla och jag hoppas att vi kan få ett par "lagom"-år nu, även om det långsiktiga klimathotet som du så bra beskriver inte är över bara för det.
   Hoppas du fått regn och att mycket klarat sig i er fantastiska trädgård.

   Radera
 4. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 5. Min erfarenhet är att de rödbladiga lönnarna klarar sol mycket bättre än de med blad i ljusare nyanser. Nu i augusti har vi därför flyttat tre av våra lönnar med gula blad till ett skuggigare läge, de var alla tre brända av solen. Man får försöka lära av sina felplaceringar och vara glad att det fortfarande finns platser att flytta växter till:-)

  SvaraRadera
 6. I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

  ดูหนัง

  SvaraRadera