Translate

torsdag 21 december 2017

På årets mörkaste dag

Även i de mörkaste stunder finns det ljusglimtar! För min egen del firar jag ljusets intåg som den största högtiden, det blir ljusare igen. Visst går det sakta, nästan omärkbart inledningsvis, men ljusare blir det.
 
Enligt en artikel på www.svt.se finns följande att läsa
 
"I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. "
 
Själv låter jag bli ritualer som innehåller djuroffer, förvisso har det klippts sniglar under säsongen, och igår hittade jag en mus i fällan intill vedhögen, men längre är jag inte villig att gå för att säkerställa ljusets återtåg. Visst har jag haft funderingar på trastarna som under hela året har gått fram som en jordfräs i planteringar och mossbäddar och visst har jag lekt med tanken att offra några av traktens rådjur efter att ha beskådat fejningar på högt uppskattade stammar och även avknippsade toppar på några av mina japanska lönnar.
Det finns även ett par katter i området som skulle kvalificera sig för att ingå i en offerritual då de gärna använder sanden och gruset i min trädgård som toalett.
 
Jag tror i slutändan att ljuset kommer tillbaka även om traktens djur finns kvar i livet så vi får sikta på någon form av samexistens istället, det är ju lite egoistiskt att önska och tro att man skulle få ha trädgården för sig själv!
 
Jag hoppas och önskar att ni alla får en skön julledighet och en härlig start på det nya trädgårdåret som börjar just idag kl. 17.28, då går vi mot ljusare tider!
 
 

3 kommentarer:

 1. Väl talat Daniel!

  Önskar dig en riktigt God Jul!

  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla och ett Gott Nytt Trädgårdsår

   Radera
 2. I really like your post good blog on site,Thanks for your sharing.

  Movie Online

  SvaraRadera