Translate

fredag 15 september 2017

Vad händer?

 Inte så mycket faktiskt!
Hösten har gjort intåg i trädgården och det märks på den minskade mängden dagsljus. Det börjar bli svårt att hinna med den dagliga trädgårdspromenaden efter arbetet. Det kan också konstateras att sommarens torka är ett minne blott då det nu strilar titt som tätt och trädgården är mättat på vatten.
 
En ny vägg har byggts ut från husväggen och därmed är hela nedre delen inramad.
   Bakom Magnolian (Kobus), till höger som täcker stenen, kommer dammen så småning om.
Tre stycken Acer Palmatum ´Dissectum` som är inställda under tak för att torka upp lite inför vintervilan
Översiktsbild  
Översiktsbild   
Översiktsbild som visar rådjurens enda väg in trädgården. Plan för våren blir att bygga ett staket som tillsluter säkerhetshålet i mitt försvarsfort.
Årets stora glädjeämne blev altanen uppe på berget som jag har behandlat med Sioox Jag gillar verkligen den här platsen som överblickar hela trädgården och har kvällssol. Projekt pågår med formklippning av idegran. 
En omplacerad gammal krypen som fanns på tomten sedan tidigare. Den är medvetet planterad ståendes för att få lite mer effekt på höjden.  
Översikt av höstens grönska
Miscanthus Malepartus, ett säkert hösttecken när vipporna slår ut 
I sluttningen nedanför berget trivs barrväxter, Japanska körsbärsträd, Ormbunkar och Hostor 
Och bäst av allt trivs mossan just nu! Mossa kan jag inte få för mycket av och jag hoppas jag får massor i framtiden. Förhoppningen är att träd och buskar ska bilda ett skuggande tak som tillåter mossan att klä in berg, stenar och mark.  Det största hotet mot mitt mossimperium just nu är för torra somrar och horder av trastar som älskar att vända på alla mossa i jakt på maskar och annat gott.

3 kommentarer:

 1. Så snyggt du fått det Daniel! Att sitta på den högsta punkten och blicka ut över trädgården är verkligen trevligt och jag gillar ditt växtval.

  Bra att hägna in tomten så slipper man bli sur på de söta rådjuren, vi tvingades även sätta upp ett fyrtrådigt elstängsel eftersom det numera kryllar av vildsvin här i knutarna.

  Här har trastarna lugnat sig med mossan sedan regnet kom men oj, vad de härjade i sommar. En del torvblock blev förstörda och en del stenar rakades rent från mossa varje dag. Jag satte tillbaka mossan så gott det gick men till slut var det bara smulor kvar.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla
   "Mina" trastar har blivit bofasta och härjar fortsatt runt friskt i undervegetationen.

   Radera
 2. Befriande att höra någon vilja kunna blicka ut över hela trädgården. Rumsindelning passar möjligen en platt skånsk trädgård, men ger inte rättvisa storslagna tomter som din. Här gäller det verkligen att stå emot det rådande idealet, om du frågar mig.
  Undrar hur du gör med dina unga flikbladiga lönnar i kruka på vintern. Mycket snyggt, men jag förlorade ett stort exemplar i backen våren 2013, så ngt måste göras. Men oj så snyggt!

  SvaraRadera