Translate

söndag 31 december 2017

En sista trädgårdsdag för året

Då var den sista trampstenen på plats! Tungt, svettigt, men ordentligt. Jag gillar känslan av gedigenhet och att stenarna är permanenta på platsen, inget vickande när man kliver runt mellan trädgårdsrummen.
Fokus 2018 är marktäckare, ormbunkar, krypenar, Hasselört m.fl. Nu är det många skrymslen och vrår som behöver fyllas mellan alla dessa underbara stenar. Annars är ogräsen snabbt där för att ta över det jag öppnat upp.
 
 
Backen upp som efter att bilden togs har fått trampstenar hela vägen ner. Ormbunkar blir fokusväxt i backen då det blir mestadels skugga på platsen och valet av art börjar falla på plats. Det lutar åt Regnbågsbräken Athyrium niponicum 'Pictum' som är en gammal favorit och fördelen utöver utseendet är att växten tolererar och trivs i skuggiga fuktiga miljöer.
 
Från helikopterperspektivet 
 
Operation utfyllnad! Här hoppas jag att de omgärdande körsbärsträden kommer att släppa igenom tillräckligt med sol för att två olika krypenar ska trivas. Juniperus procumbens 'Nana' täcker en del och Himalaya-en Juniperus squamata 'Blue Carpet' en annan.                                                        
 
 
2018 blir ett bra trädgårdsår! 

torsdag 21 december 2017

På årets mörkaste dag

Även i de mörkaste stunder finns det ljusglimtar! För min egen del firar jag ljusets intåg som den största högtiden, det blir ljusare igen. Visst går det sakta, nästan omärkbart inledningsvis, men ljusare blir det.
 
Enligt en artikel på www.svt.se finns följande att läsa
 
"I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt. "
 
Själv låter jag bli ritualer som innehåller djuroffer, förvisso har det klippts sniglar under säsongen, och igår hittade jag en mus i fällan intill vedhögen, men längre är jag inte villig att gå för att säkerställa ljusets återtåg. Visst har jag haft funderingar på trastarna som under hela året har gått fram som en jordfräs i planteringar och mossbäddar och visst har jag lekt med tanken att offra några av traktens rådjur efter att ha beskådat fejningar på högt uppskattade stammar och även avknippsade toppar på några av mina japanska lönnar.
Det finns även ett par katter i området som skulle kvalificera sig för att ingå i en offerritual då de gärna använder sanden och gruset i min trädgård som toalett.
 
Jag tror i slutändan att ljuset kommer tillbaka även om traktens djur finns kvar i livet så vi får sikta på någon form av samexistens istället, det är ju lite egoistiskt att önska och tro att man skulle få ha trädgården för sig själv!
 
Jag hoppas och önskar att ni alla får en skön julledighet och en härlig start på det nya trädgårdåret som börjar just idag kl. 17.28, då går vi mot ljusare tider!
 
 

lördag 9 december 2017

Juniperus squamata 'Blue Carpet'

I mörker och rusk får man ju leta länge för att hitta projekt i trädgården. Den milda vintern ger ju vissa möjligheter! Jag flyttade en Juniperus Squamata 'Blue Carpet' som växt ur sin plats på framsidan. Ny plats i centrum bland trampstenarna.
Av en slump hittade jag även en Juniperus procumbens 'nana' som såldes som juldekoration på plantskolan.

söndag 26 november 2017

Solterapi

Bara gott att vara ute i solen!
Det blev några spadtag och placering av ett par nya trampstenar. Under nästa säsong ligger fokus på att stamma upp, beskära och plocka bort buskar när nu trädgården börjar växa till sig och bli tätare. Jag tjuvstartar redan nu med att flytta ett större Miscanthus-gräs. Annars mest bara lallat runt och stortrivs med det.
 
Solen orkar knappt upp över hustaken, men om några veckor vänder det!
 
En Japansk krypen, Juniperus procumbens 'Nana' fick flytta in bland de nya trampstenarna.
 
Ett önskat framtida intryck hämtat från Juniperus procumbens nana från plantmaster.com 
 
 
Det stora Miscanthus-gräset ut och en Juniperus squamata 'Blue Star' in. Låg, kompakt och blågrön i färgen kommer passa bra framför två Magnolior som skymtar i bakgrunden. 
 
En flickmagnolia släppte bladen till sist. 
 
Nu är det till att hålla ut under den mörkaste tiden!

lördag 18 november 2017

Nya vägar och möjligheter

Helgens projekt blev klara i grevens tid!
Efter två underbara dagar i trädgården vaknade jag upp till en snötäckt trädgård idag. Aningen bistert stundtals, men jag är glad för varje tillfälle det går att arbeta ute.
 
Helgens projekt har gått till att plantera stenar? Nu har jag trampstenar nedgrävda i lagom tid innan tjälen gör marken omöjlig att bearbeta. Nu hinner de sätta sig och bli riktigt stabila till våren. 
Tanken är att de sex stycken japanska körsbärsträd som finns i trädgården kommer att bilda ett tak över platsen. Hela ytan mellan stenarna kommer att fyllas med en art av någon marktäckare, vilken är ännu oklart. Grundtanken var någon form av kryp-en, men jag blir osäker på om platsen blir för skuggig. Vi får se vad valet blir, helst skulle jag ville ha en matta av grön härlig mossa, men mina fågelvänner plockar alltid sönder sådana ideer.
Trappsteget upp till platån 
och från en annan vinkel 
Acer palmatum´dissectum´ på ena sidan
och en till på andra sidan 
kommer ge en snygg inramning och hänga ner över kanten till "stenplatån" Svårt att få en uppfattning då små lönnar utan blad inte blir speciellt bra på bild!
Stepping stones . . . .
Häggmisplar flyttade ut och Juniperus x pfitzeriana 'Mint Julep' flyttade in. Tanken är att dessa ska bilda en häck som en fondvägg bakom bänken och nu över till det märkliga. Plantagen sålde ut dessa enar för 20 kr styck! Billigt tänkte jag och gick mot kassorna med fem stycken enar och några påsar jord. Väl där så går rabatten på 70% inte att ta bort från artikeln så det fick bli 70% på 20 kr för varje planta. Så med fem nya enar för sammanlagt 30 kr så var det bara att åka hem och börja sätta spaden i jorden. 
Några linor sitter uppspända för att rikta ett Prunus Sargentii 
Jag fick även tag på två stycken Pinus sylvestris 'Watereri' som fick en plats uppe på berget bland barrväxterna.

måndag 6 november 2017

Avklädnad

Naket i färger av gult och brunt har sin egen charm!
Jag känner mig nöjd med trädgårdsåret och det mesta har gått enligt plan. Några vinster och några förluster och en hel del kompletterande inköp gör att jag verkligen längtar och planerar nästa säsong.
Formklippning börjar ge resultat, nya japanska lönnar och körsbärsträd, nya barrväxter och en klar plan på vad som behöver flyttas.
 
En maffig Magnolia Kobus ser inte mycket ut utan sina stora blad.
 
Naket! Det känns lite som att trädgården skäms..det var ju stort, överdådigt och härligt med den gröna väggen jag hade framför mig. Nu är det ett helt annat perspektiv i trädgården där man ser igenom de olika "rummen" . Jag längtar tills mina barrväxter växt sig storslagna och imponerande så att även den bladlösa årstiden har något att visa upp.
 
Jag säger wow till det här trädgårdsåret och hoppas jag får det lika fantastiskt nästa år.
Ha ett skönt vinteruppehåll alla trädgårdsvänner! 

lördag 14 oktober 2017

Tjong i Dodongen!

Där kom höstfärgerna!

Ullungrönnen, Sorbus Ulleungensis `Dodong', visar upp sitt färgregister.

tisdag 3 oktober 2017

Oktobermorgon


Det är bara att konstatera att det bästa vi har är årstiderna! Förändring, skifte av färger och det ruggiga och råa som hösten för med sig. Lövverk blir grenverk och hela trädgården ändrar karaktär när kylan och det tilltagande mörkret får träd och buskar att släppa taget om blad och löv.

En Acer Palmatum 'Osakazuki'
 
Rödbladig perukbuske Cotinus coggygria 
 
Ullungrönn Sorbus Ulleungensis 'Dodong' 
 
Acer Palmatum 'Atropurpureum'
 
Häggmispel 
 
Fuktigt värre!  Japanskt bergskörsbär Prunus 'sargentii'
 
Sorbus commixta 'Carmencita' E 
 
 Pärlrönn Sorbus 'koehneana'
 
Även resten av tomten måste få sitt, äppelträden är friserade inför vintern.
 
Kaffet smakar så mycket bättre utomhus i höstluften. 
 
Den stora lönnen på framsidan visar höstskruden.